Dietetyka - Kurs w Lublinie
Poznaj tajemnice prawidłowego odżywiania. Zadbaj o swoje i najbliższych zdrowie. Rozpocznij swoją przygodę z Dietetyką! Zmierz się z faktami i mitami o żywieniu! Podejmij to wyzwanie!
Tryb weekendowy 96 h
Cennik
- Kurs I stopnia –24h. 2 dni, cena 450 zł
- Kurs II stopnia – 36h. 3 dni, cena 500 zł
- Kurs III stopnia – 36h. 3 dni, cena 450 zł
Terminy
- I stopień: do indywidualnego ustalenia
- II stopień: do indywidualnego ustalenia
- III stopień: do indywidualnego ustalenia
W sytuacji kiedy nie zbierze się odpowiednia liczba osób w danym terminie, kurs przenoszony jest na termin kolejny.
Wymagania
- ukończone 18 lat
- zaświadczenie o ukończeniu kursu (MEN)
- certyfikat w języku polskim
Program
I Stopień
Jest wprowadzeniem do nauki jaką jest dietetyka, fizjologia i anatomia układu pokarmowego człowieka. Omówienie podstawowych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Zasady zdrowego żywienia i układania jadłospisów.
- Anatomia i fizjologia układu pokarmowego
- Omówienie składników odżywczych
- Witaminy i składniki mineralne
- Metody oceny stanu odżywiania
- Zasady prawidłowego żywienia osób zdrowych
- Zasady układania jadłospisów -ćwiczenia
- Omówienie diet
- świadectwo ukończenia szkoły średniej
- Przyczyny i skutki błędów żywieniowych
II Stopień
Zajmuję się otyłością i metodami jej leczenia. Omawia alergie pokarmowe oraz zasady żywienia dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Żywienie osób aktywnych fizycznie. Psychodietetyka.
- Alergie pokarmowe
- Żywienie kobiety w ciąży i karmiących
- Żywienie dzieci i młodzieży
- Psychodietetyka
- Żywienie sportowców i osób aktywnych fizycznie
- Układanie jadłospisów – dieta redukcyjna, w sporcie
- Dieta w cukrzycy
III Stopień
Poświęcony jest dietoterapii w chorobach matabolicznych. Nowotwory i niedożywienie. Nowoczesna suplementacja. Żywienie osób starszych. Katering dietetyczny.
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Etykiety żywieniowe, substancje dodatkowe do żywności
- Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych ( choroby: trzustki, skórne, wątroby, układu moczowego, tarczycy)
- Zajęcia praktyczne – układanie jadłospisów w wybranych chorobach
- Nowotwory i niedożywienie
- Nowoczesna suplementacja
- Żywienie osób starszych
- Katering dietetyczny